Sunday, August 24, 2008

Cateva intrebari legate de neurofeedback...

1) Cum anume beneficiaza copiii si adultii de pe urma antrenamentului neurofeedback ?

Prin antrenamentul neurofeedback a fost inregistrata ameliorarea atentiei, concentrarii, somnului, precum si capacitatea de relaxare, in functie de necesitatile fiecarei persoane. Studiile efectuate au demonstrat faptul ca elevii/ studentii diagnosticati cu ADD ( engl. Attention Deficit Disorder-deficit de atentie ) care au beneficiat de aceasta tehnica de antrenament au demonstrat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste performantele scolare.

Dr.Joel Lubar, initiatorul acestor metode de antrenament a raportat faptul ca un procent de 80% din primii 250 de copii pe care i-a antrenat au cunoscut o ameliorare importanta in ceea ce priveste rezultatele scolare, dupa finalizarea antrenamentului incadrandu-se intr-un nivel superior ca performanta academica. Scorurile inregistrate la testul WISC* au indicat, deasemenea, imbunatatirea considerabila.

2) Este neurofeedback-ul o tehnica sigura ?

Antrenamentul EEG neurofeedback nu face decat sa informeze creierul asupra modului in care se desfasoara propria sa activitate. Decizia de a amplifica sau de a diminua o anumita frecventa** ii apartine in exclusivitate creierului.

Popularitatea neurofeedback-ului se afla intr-o continua crestere datorita faptului ca prezinta siguranta, nu implica niciun fel de medicatie, iar rezultatele obtinute sunt remarcabile.

3) Tratamentul este unul de succes si cu rezultate permanente ?

In momentul in care frecventele undelor cerebrale ajung sa se incadreze intre valorile de amplitudine dorite, simptomele afectiunilor sunt fie cu mult diminuate, fie complet eliminate. Tratamentul este in acel moment complet, iar rezultatele sunt considerate permanente pentru majoritatea subiectilor.

Ocazional, mai exista cate un client care necesita un numar mai mare de sesiuni de antrenament pentru mentinerea rezultatelor. Nu este posibil sa prevezi cu exactitate in ce masura antrenamentul va da roade pentru fiecare individ. Cu toate acestea, antrenorul poate estima destul de timpuriu, din momentul inceperii sedintelor, care ar fi rezultatele expectate.


*WISC - Wechsler Intelligence Scale for Children - test de inteligenta pentru copiii cu varsta cuprinsa intre sase si saisprezece ani ;

**frecventa - frecventa undelor cerebrale ( alfa, beta, theta sau delta )

No comments: