Saturday, September 20, 2008

Imbunatatirea performantelor muzicienilor cu ajutorul neurofeedback-ului:

Un articol mai vechi (din 2003) dar foarte interesant, pe BBC News, informeaza despre efectele antrenamentului neurofeedback in cazul muzicienilor.

Printre efectele inregistrate se numara imbunatatirea capacitatii de intelegere, precum si generarea unor unde cerebrale ce faciliteaza si sustin creativitatea.

Studiul, publicat in jurnalul Neuroreport,indica o imbunatatire a performantelor de 17%, in medie, in urma antrenarii prin tehnica neurofeedback.

In cazul unora dintre subiecti, au fost inregistrate imbunatatiri de pana la 50%.

Studentii au fost evaluati inainte si dupa sesiunile neurofeedback printr-o proba practica (interpretarea a doua bucati muzicale inainte, respectiv dupa sesiunea de antrenament).

Neurofeedback-ul monitorizeaza activitatea cerebrala prin intermediul senzorilor plasati pe scalp, cu rol in filtrarea undelor cerebrale.

Aceste unde cerebrale filtrate sunt prezentate persoanei care se antreneaza sub forma unui joc video pe un ecran.

Participantul invata sa controleze jocul prin modificarea anumitor aspecte particulare ale activitatii sale cerebrale.

Aceste schimbari in activitatea cerebrala pot influenta nivelul de performanta.

Un consiliu alcatuit din experti a constatat faptul ca cei 97 de studenti ai Royal College of Music care beneficiasera de antrenamentele neurofeedback au inregistrat imbunatatiri in mai multe aspecte ale activitatii lor, inclusiv in intelegerea muzicala, imaginatie, precum si in capacitatea de comunicare cu audienta.

Studiul a fost realizat de cercetatori ai Colegiului Imperial din Londra si Spitalul Charing Cross.

Dr Tobias Egner afirma: "Aceasta a fost prima ocazie in care s-a utilizat tehnica neurofeedback pentru ameliorarea unui set complex de abilitati precum prestatia muzicala a unor studenti perfect sanatosi".

Profesorul John Gruzelier adauga:" Neurofeedback-ul are un rol semnificativ in reducerea stress-ului prin diminuarea tracului, iar magnitudinea si spectrul efectelor benefice asupra aspectelor artistice ale prestatiei au implicatii mai largi".

1 comment:

mihaela.frunza said...

esti trainer NF? Urmareste www.auravital.ro